Site-ul compensatii.gov.md poate fi accesat. Astfel, cetățenii se pot înregistra în Registrul vulnerabilității energetice completând un formular. În baza formularului va fi stabilit gradul de vulnerabilitate. Potrivit Ministerului Muncii, de compensații pentru energie vor beneficia majoritatea cetățenilor.
Astăzi, 10 octombrie, s-a desfășurat și evenimentul de lansare a programului guvernamental „Ajutor la contor” și a platformei „compensatii.gov.md”, unde cetățenii se pot înregistra pentru a solicita compensații la energie.
„Guvernul a venit cu acest program ca urmare a situației dificile prin care trecem, marcată de creșterea prețurilor la resurselor energetice, creșterea inflației și eficiența energetică redusă. În acest context, pentru a proteja consumatorii vulnerabili, în această vară a fost creat fondul de reducere al vulnerabilității energetice care va permite oferirea compensațiilor în factură pentru consumatorii casnici. Site-ul care a fost lansat astăzi poate fi accesat de acasă de către gospodării. Consumatorii casnici sunt invitați să se înregistreze pe această platformă pentru a beneficia de compensații în perioada rece a anului”, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari.
Ministerul Muncii a lansat astăzi și înregistrarea asistată, pentru persoanele care nu au acces la internet și nu se pot înregistra individual. În acest sens, în ultimele săptămâni au avut loc formări ale asistenților sociali și a bibliotecarilor, care vor avea rolul de registratori ai sistemului.
Înregistrarea familiilor este posibilă până pe 25 noiembrie.
Potrivit ministrului, primele compensații vor fi introduse în facturile din luna noiembrie, care vor apărea la începutul lunii decembrie. Astfel, consumatorii vor putea vedea direct în facturi gradul de vulnerabilitate și mărimea compensației.
Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 5 categorii de vulnerabilitate energetică, de la foarte ridicată până la non - vulnerabil.
Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.
Sistemul electronic este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și va permite acumularea datelor necesare pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică:- consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
- consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
- consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
- consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
- consumatori non-vulnerabili.
Compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie: gaze, energie termică, energie electrică. Compensațiile vor fi acordate pentru lunile noiembrie - martie.