Social

„Aleg cariera IT”: Circa 1200 de elevi, familiarizați cu perspectivele industriei

 


Profesiile legate de tehnologiile informaționale sunt la mare căutare la momentul actual și au perspective avantajoase pentru viitor. De aceea, circa 1200 de elevi de la liceele din Republica Moldova au fost familiarizați cu oportunitățile unei cariere în domeniul IT. Sesiunile de ghidare au avut loc online pentru 26 de licee din 16 localități ale raioanelor Bălți, Comrat și Cahul. Acestea s-au desfășurat în perioada 29 martie – 20 mai 2021 în cadrul campaniei de informare și ghidare în carieră „Aleg cariera IT”, organizată de „Tekwill Academy”, în parteneriat cu mai multe companii din domeniu.

Campania de informare își propune sa comunice anual avantajele unei cariere în IT și să ofere elevilor repere esenţiale, privind perspectivele domeniului, să prezinte oportunitățile de studii și să participe la ghidarea elevilor în găsirea vocației profesionale. Astfel, liceenii din clasele a 10-a – a 12-a au fost familiarizați în cadrul sesiunilor online cu conceptul TIC (Tehnologii Informaționale și Comunicații), direcțiile de carieră din domeniul IT și instituțiile de învățământ superior, unde își pot urma studiile în domeniul tehnologiilor informaționale.

Corina Damaschin, manager de proiect, „Tekwill Academy”: „Domeniul IT este unul complex și interesant, care asigură tinerilor numeroase oportunități profesionale și avantaje financiare. De aceea, prin intermediul campaniei «Aleg cariera IT» ne-am propus să oferim mai multe informații și experiențe elevilor din anii de liceu pentru a lua în considerare profesiile din industria tehnologiilor informaționale. Astfel, vor fi în pas cu cerințele actuale de pe piața muncii naționale și internaționale, dar și cu tendințele viitorului”.


Sesiunile au fost consolidate de cunoștințele și experiența reprezentanților industriei IT de la companiile „ISD”, „Noction”, „Moldcell”, „Amdaris”, „Pentalog”, „DevelopmentAid”, „Stefanini” și „Best4u International”. Specialiștii din diverse subdomenii ale sectorului IT au creat elevilor o imagine vastă și complexă
  asupra domeniului tehnologiilor informaționale. Astfel, liceenii au aflat detalii despre profesiile: Business Analyst, Software Developer, Project Manager, IT Director, Senior QA Automation, Product Manager, Talent Acquisition Manager și altele.

Alina Malbas-Rotaru, HR Manager, „Noction”: „De obicei urmăm facultățile care ni le recomandă părinții, iar dacă toți se duc la economie, atunci alegem și noi acest domeniu. La fel am procedat și eu, fără a mă gândi că trebuie și să-mi placă domeniul ales. Chiar din primul an am înțeles că am făcut o greșeală. Din acest motiv este foarte important să fii ghidat de cineva și să cunoști toate opțiunile disponibile.”

Victor Mitcov, PHP developer, „Best4u International”: „Sfatul meu pentru tinerii care vor să aleagă o carieră în IT este să găsească întotdeauna cursuri în mod independent, să facă mini-proiecte, să nu stea niciodată pe loc și vor avea mare succes”.

În perioada martie-mai a anului 2021, în cadrul campaniei de informare și ghidare în carieră au fost implicați 31 de specialiști IT din cadrul a 8 companii din sectorul privat.

Timp de 4 ani, proiectul „Tekwill Academy” aduce tehnologiile informaționale mai aproape de toți cei care au finalizat studiile universitare, dorindu-și o recalificare sau noi competențe profesionale pentru un viitor în IT. Cu peste 10 cursuri în derulare, inițiativa a instruit sute de persoane care în prezent sunt angajate în cele mai mari companii IT din țară, a specializat profesori de la instituțiile de învățământ superior din Moldova și a oferit instrumente educaționale pentru mii de tineri în lansarea și dezvoltarea propriilor proiecte. „Tekwill Academy” oferă inclusiv programe de pregătire pentru certificări internaționale: Cisco, Oracle, ISTQB, PMP.