În perioada 28 decembrie – 31 decembrie 2020, în cadrul exercitării atribuțiilor de serviciu, inspectorii Agenției au continuat acțiunile de prevenire și combatere a transportului ilicit de mărfuri și persoane în trafic național și internațional.
Astfel, în cadrul acțiunilor de monitorizare și control organizate în mun. Chișinău, Hîncești, Bălți, Orhei, Basarabeasca, Leova, Cimișlia, Căușeni, Cahul, Ștefan-Vodă, Anenii Noi, Soroca, etc., precum și pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Cahul, Otaci, Sculeni și Giurgiulești, au fost aplicate sancțiuni prin întocmirea a 38 procese verbale cu privire la contravenție, în baza art. 197, 200, 204 și 224 ale Codului
Contravențional pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane, mărfuri și colete.
Menționăm, că pentru 5 conducători auto a fost aplicată și măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, în conformitate cu prevederile art. 439 indice(1) al Codului Contravențional.
De asemenea, în cadrul controalelor planificate, un operator de transport rutier s-a ales cu amendă în mărime de 200 u.c., ceia ce constituie 10 000 lei, pentru ignorarea prevederilor stabilite de Codul Transporturilor Rutiere, aprobat prin Legea nr. 150 din 17.07.2014, art. 49 “nerespectarea de către operatorii de transport rutier/întreprinderile care efectuează operațiuni de transport rutier a obligațiilor stabilite”, sancțiuni prevăzute de art. 197 alin. (29) al Codului Contravențional.
De la începutul anului 2020 și până la data 31 decembrie, pentru transportarea ilicită contra cost de persoane, mărfuri și colete și/sau prestarea serviciilor contra cost în lipsa înregistrării în Registrul Operatorilor de Transport Rutier, de către inspectorii Agenției au fost întocmite 967 procese verbale cu privire la contravenție, cu aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier și amenzilor contravenționale în mărime de 110 663 u.c., fiind achitați în bugetul de stat 2 947 388 lei.
În contextul celor expuse mai sus, Agenția atenționează toți conducătorii auto antrenați în efectuarea operațiunilor de transport, precum și operatorii de transport rutier, să asigure prezența la bordul vehiculelor a tuturor actelor necesare activității pe care o desfășoară, să se conformeze prevederilor Codului Transporturilor Rutiere, aprobat prin Legea nr. 150 din 17.07.2014, în vederea evitării constrângerilor legale, dar și pentru a oferi consumatorilor servicii de calitate, siguranță și confort.