Societatea civilă locală din orașul Cantemir participă la negocieri cu Asociația Viticultorilor din regiune, privind furnizarea de biocombustibil pentru viitorul complex termic, aflat în construcţie în Cantemir, cu sprijinul UE. Astfel, aici va fi utilizat un mix de resurse energetice, iar centrala pe biomasă va putea folosi, de asemenea, și gazul natural. Acest sistem va fi folosit pentru prima dată în R. Moldova. Este planificat ca noua centrală termică pe biomasă să încălzească Grădinița nr. 2 și Gimnaziu "Mihai Eminescu" din Cantemir, începând cu anul viitor.
În acest scop, în cadrul proiectului CCLISED, AEER a organizat o întâlnire comună a Primăriei Cantemir și reprezentanților societăţii civile locale cu Asociația Viticultorilor din regiunea Cantemir. Părțile au discutat despre organizarea colectării, transportării, procesării resturilor de la vița de vie.
Aceste deşeurile vegetale vor fi utilizate drept combustibil pentru viitoarea centrală pe biomasă.
De menționat că reprezentanții Asociației Viticultorilor și-au exprimat interesul și dorința de a participa la acest proiect. În condițiile unor cerinţe tot mai mari privind protecţia mediului la eliminarea deșeurilor agricole, specialiştii înțeleg că cea mai profitabilă opțiune este transferul deșeurilor vegetale către primărie pentru utilizarea lor ca biocombustibil social. Aceasta este o alegere mai bună decât mulcirea deşeurilor sau, cu atât mai mult, decât arderea lor în câmp deschis.
AO Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea strategiei pentru energia durabilă în or. Cantemir (CCLISED)”, în parteneriat cu Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).