Ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au inițiat, de la începutul anului, 31 de cauze penale privind abuzul și exploatarea sexuală a copiilor în mediul online. Poliţia atenţionează despre gradul înalt de pericol al acestor fapte imorale în care sunt implicaţi copiii şi îndeamnă părinţii să fie prudenţi, transmite IPN.
Cauzele penale au fost intentate pentru pornografie infantilă, hărțuire sexuală și ademenirea minorului în scopuri sexuale. În acelaşi timp, pe platforma siguronline.md, în primul semestru al anului, au fost raportate 36 de cazuri de abuz sexual al copiilor în mediul online. Vârsta medie a copiilor ce au trecut prin situații de abuz sexual online este de 13 ani, însă sunt semnalate și cazuri în care copii mai mici, chiar de 7-9 ani, sunt expuși mesajelor nepotrivite vârstei lor.
Specialiştii atenționează că, în situația epidemiologică actuală, majoritatea activităților copiilor au migrat în mediul online. Fiind lipsiți de interacțiune vie cu prietenii și colegii, copiii au inițiat relații de prietenie și iubire online, au socializat în regim virtual mai mult decât o făceau anterior. Prin urmare, și problemele de relaționare online cu care s-au confruntat s-au manifestat mai intens decât până acum.
,,Copiii ajung în situaţie de abuz sexual online din diverse motive, fie din curiozitate, întind relaţii de prietenie cu persoane pe care nu le cunosc în realitate, cu care ajung să comunice despre subiecte mai intime şi astfel se expun şi ajung să fie vulnerabili, ulterior să fie şantajaţi, determinaţi să expedieze fotografii, fie o fac din motiv că sunt constrânşi şi ameninţaţi de la prima etapă de către persoane necunoscute”, afirmă Elena Botezatu, directorul Programului Copii al Organizaţiei Internaţionale ,,La Strada” în Republica Moldova.
Specialiştii recomandă părinţilor să monitorizeze activitatea copililor pe calculator, să îi familiarizeze pe aceștia cu tehnologia utilizată, să le explice că utilizatorii din internet se pot prezenta sau afișa în profil cu date false; să se intereseze despre prietenii virtuali ai acestora și să le explice copiilor să nu comunice datele personale la străini.