Social

Iazul din satul Roșu a devenit victima secetei hidrologice din țară



Iazul din satul Roșu, raionul Cahul a fost și el victima secetei neașteptate pentru mulți dintre noi.
"Seceta nu cruță pe nimeni nu cruță nimic. A secat iazul de la marginea satului, culturile agricole în mare parte sunt compromise. Natura se răzbună pe noi, pentru că distrugem ce ne-a lăsat bunul Dumnezeu", aceasta a fost declarația primarului satului Roșu, printr-o postare pe Facebook, lăsându-se indignat de cele întâmplate.

Temperaturile foarte ridicate, evapotranspirația, lipsa precipitațiilor au provocat scurgerea foarte mică a debitelor de apă în râurile mici de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În urma părerilor unor localnici din sat, iazul trebuie curățit, și să fie transformat într-o zonă de odihnă, cum a fost anterior și să fie interzisă sustragerea apei.

Primarul Nicolae Savilencu a menționat că nu sunt surse necesare pentru astfel de lucrări și ar fi nevoie de 50% din tot bugetul.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că seceta hidrologică a afectat doar râurile mici, lacurile și lacurile de acumulare din țară, râurile Prut și Nistru nu prezintă pericol de secetă hidrologică.