Social

Elevii din 925 de școli ar putea reveni în clase de la 1 septembrie: ȘAPTE SCENARII pentru desfășurarea procesului de studii propuse de către MECC administrațiilor instituțiilor de învățământ



Elevii a 925 de școli din R. Moldova ar purea reveni în sălile de clasă începând cu 1 septembrie curent.


Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unui briefing de presă.



Potrivit oficialului, ministerul le propune instituțiilor de învățământ șapte scenarii privind desfășurarea procesului de studii în anul 2020 - 2021, iar decizia finală va fi luată de către administrațiile publice de nivelul doi, cu respectarea obligatorie a normelor sanitar-epidemiologice.



Primul scenariu presupune prezența fizică în proporție de 100% a elevilor și profesorilor la școală, de la 1 septembrie 2020.



„Acest model este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitar-epidemilogice de stat. Respectarea distanței fizice dintre elevi este prioritară. În R. Moldova sunt 1 250 de școli. Din analiza realizată de MECC împreună cu direcțiile de învățământ, acest model ar putea fi aplicat în 74% dintre școlile din R. Moldova, adică în 925, acestea fiind școli care au un număr de până la 300 de copii. La necesitate, în condițiile pandemiei, se pot organiza lecții de câte 30 de minute, pentru a minimiza timpul aflării elevilor în școală”, a detaliat ministrul Șarov.



În acest caz, pauzele ar putea fi mai mari și mai mult în aer liber, pentru a aerisi sălile de clasă.



Scenariul doi: învățarea în două schimburi;
Scenariul trei: învățarea combinată;
Scenariul patru: învățarea de tip hibrid, zilnic pe grupuri;
Scenariul cinci: învățarea alternativă, săptămânal;
Scenariul șase: învățarea la distanță, inclusiv online;
Scenariul șapte: învățarea mixtă.