Social

Prejudicii grave în unele localități: Iată ce au făcut ploile din 20 iunie


Ploile abundente de ieri au provocat prejudicii în raioanele Cantemir, Glodeni, Leova, Căușeni. Au fost inundate beciuri și deteriorate porțiuni de drum. Comisiile pentru situații excepționale locale estimează acum valoarea prejudiciilor înregistrate.
În mai multe localități din țară au fost înregistrate prejudicii în urma ploilor torențiale din 20 iunie, semnalează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Din cauza precipitațiilor abundente, în localitatea Gotești, din raionul Cantemir, au fost deteriorate mai multe porțiuni de drum local din pietriș. De asemenea, apele acumulate în urma ploilor au inundat mai multe beciuri din gospodăriile oamenilor. La fața locului au intervenit salvatorii, pentru lucrări de pompare.
De asemenea, ploaia a distrus aproximativ trei kilometri de drum local în localitatea Cobani, din raionul Glodeni.
În localitatea Filipeni, din raionul Leova, precipitațiile au înnămolit mai multe grădini, fiind necesară intervenția echipelor IGSU pentru pomparea apei din patru gospodării.
La Tocuz, raionul Căușeni, ploile au provocat scurgeri intense ale apei în pantă, astfel încât într-un iaz de la periferia localității a fost spălat pământul de lângă canalul de evacuare a apei. Și aici au intervenit echipele de salvatori, în comun cu autoritățile locale, fiind prevenită deteriorarea digului de protecție.
La fața locului, în toate localitățile afectate activează acum comisiile pentru situații excepționale locale, care vor estima valoarea prejudiciilor înregistrate.
Meteorologii de la Chișinău au instituit un Cod galben de instabilitate atmosferică pentru astăzi, până la ora 23:00.
După prânz se prevede instabilitate atmosferică: ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, temporar în averse puternice, de tocmai 15-45 de litri pe metrul pătrat, cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă.