Social

CUM va fi sărbătorit anul acesta Paștele Blajinilor. INDICAȚII de la Mitropolia Moldovei


Paștile Blajinilor este momentul în care credincioșii își pomenesc rudeniile trecute la Domnul, merg la cimitir și aduc cu ei, ouă roșii, cozonac și pomene. 
În contextul special din acest an, sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost nevoit să amâne evenimentul (care în mod tradițional era desfășurat la o săptămână după Paști) pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).
În aceste zile vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor sanitare actuale, slujbe de pomenire în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele din țară, iar clopotele bisericilor vor fi trase în memoria celor adormiți.
Tradiția se va respecta si anul acesta, însă toate activitățile de omagiere vor fi restrânse. Astfel, ținând cont de recomandările autorităților civile, pentru a evita orice situații neplăcute și din respectul pentru semeni, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove vine cu următoarele recomandări :
  1. În primul rând, toți participanții la slujbe sunt îndemnați să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome, sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugați să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe și să sporească în rugăciune la casele lor, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintirea celor apropiați.
  2. Credincioșii sunt rugați să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară.
  3. De asemenea, BOM roagă ca și-n acest an creștinii să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice. Întâlnirile dintre rude și celelalte tradiții legate de această zi, vor fi săvârșite într-un cerc restrâns de oameni și în mod privat.
Sindorul Bisericii Ortodoxe din Moldova roagă credincioșii să facă tot posibilul pentru a petrece acest eveniment în pace și cu mult spor duhovnicesc.