Arta va salva lumea? Dar pe artiști cine-i va salva? Zeci de tineri din toate colțișoarele Republicii Moldova își încearcă puterile pentru un loc pe scenă și în inima spectatorului. Vlad Sabajuc, tânăr artist, toboșar al trupei „Delta pe Obraz”, mai nou și rap solist, și-a strâns visele într-o geantă și a pornit la drum. Un drum aparent nu atât de lung, care face legătura între Cahul și Chișinău, dar presărat cu multă muncă și aspirații. Aflăm de la el ce se ascunde în spatele dorinței arzătoare de a obține „flori și aplauze” (de la #florisiaplauze, utilizat de actor).
Vlad insistă ca în timpul lecturii acestui interviu să ascultați Claude Debussy – Claire De Lune.
– În această societate, într-un amalgam de artiști, cine ești tu?
Oricare ar fi societatea în care m-aș afla, aș fi o identitate artistică ce se caută pe sine, își caută propriul echilibru și celula proprie căreia aparține, în care nu încurcă nimănui, ba chiar mai mult – încearcă să fie utilă, dăruind energie, platformă de reflecție și suport psihologic.
– Procesul de creație poate fi considerat act revoluționar. Ce crezi că putem schimba prin teatru și muzică?
Nu putem schimba nimic substanțial nici prin teatru, nici prin muzică. Tot ce poate genera arta, este un început de efect colibri. Acesta apare în cazul în care produsul artistic este unul autentic și consistent, provocând stări, dezechilibre emoționale/energetice ce se formează în interiorul consumatorului și pot provoca un șir de gânduri care conduc spre o schimbare, sensul și impactul căreia este incert și extrem de imprevizibil.Zic că, procesul de creație este ceva intim. Toți oamenii au colțișoarele lor de intimitate, respectiv, bine e atunci când intimitatea consumatorului rezonează cu intimitatea artistului.
Citește articolul integral pe: tineri.md