Social

Directorul adjunct Ș.P. Cimișlia: Agenții economici din teritoriu nu sunt deschiși pentru a investi în tineri


În timp ce Republica Moldova se confruntă cu problema lipsei brațelor de muncă, școlile profesionale din țară abia de mai supravețuiesc din cauza numărului mic al tinerilor care aleg să-și continue studiile în aceste instituții, mai ales când vine vorba de o profesie în domeniul agricol.
Cel puțin asta susține directorul adjunct al Școlii Profesionale din Cimișlia, Tudor Pozneac. Acesta ne-a spus că, numeroasele probleme cu care se confruntă sectorul agricol din țară fac ca specialitățile agricole să fie din ce în ce mai puțin solicitate de către tineri.
„Activez în cadrul acestei instituții din anul 1986. Din meseriile agricole avem la moment doar tractoriști în producția agricolă. Cu părere de rău, nu putem spune că avem foarte mulți doritori de a studia această meserie. Mai mult, cu 2-3 ani în urmă chiar aveam probleme cu completarea grupei, dar dat fiind faptul că s-au optimizat 2 școli profesionale, una din Hâncești și alta din Taraclia, care aveau aceste meserii, avem un flux de doritori și din aceste raioane. Aceasta, într-un fel ne menține și reușim să completăm grupa, care are până la 25 de studenți”.
Pentru ca meseriile agricole să devină atractive ar fi nevoie de mai multe schimbări, inlusiv în ceea ce privește susținerea producătorilor care deja au o afacere, a menționat Tudor Pozneac.
„Multiplele probleme cu care se confruntă agricultura din Moldova fac mai puțin atractive meseriile date. Finanțarea foarte mizeră, subvențiile care se achită sunt insuficiente, incomparabile cu cele din România de exemplu, nemaivorbind de alte state dezvoltate. Inclusiv salariile mici. În general consider că, agricultura de la noi are nevoie de elaborarea și implementarea unor programe de investiții, astfel ca producătorii să fie susținuți în activitatea pe care o dezvoltă. Se face câte ceva, dar e foarte puțin. Un fermier de la noi trebuie să muncească vreo 20 de ani peste hotare ca să poată să-și procure un tractor sau un utilaj modern”.
În mare parte, studenții după absolvire se angajează la întreprinderi și gospodării mici din regiune, deși o parte dintre ei aleg să plece peste hotare.
„Mai mulți producători au tehnică veche în dotare, rezistă doar cei care au avut posibilitatea să procure tehnică modernă. Avem un agent economic cu care colaborăm și care ne oferă posibilitatea de a petrece practica pe tehnica pe care o are în gospodărie”.

Citește articolul integral:agrobiznes.md