Social

Grupul de femei ,,Antoneștencele’’din s.Antonești, Cantemir promovează tradițiile și obiceiurile neamului moldovenesc



Una dintre sărbătorile importante ale verii este solstițiul de vară,marcat de 24 iunie(sau 7 iulie pe stil vechi).Această zi este cea mai lungă din an și în același timp ,cea mai scurtă noapte a anului.

Sărbătoarea Sânzâienelor mai este denumită și ,,Amuțitul cucului’’ deoarece această pasăre cântă doar trei luni pe an,oprindu-se de cele mai multe ori pe 7 iulie,de această sărbătoare.

Sânzâienele sunt descrise de către popor ca niște zâne extreme de frumoase ale câmpului,care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care dau puteri deosebite florilor,care în preajma acestei date devin plante de leac.



Grupul de femei ,,Antoneștencele’’din s.Antonești,rl.Cantemir promovează tradițiile și obiceiurile neamului moldovenesc. Sânzâienele la fel a fost motiv de sărbătoare în localitate unde membrii ansamblului au reînoit tradiția populară și au sărbătorit ,,Drăgaica ’’(așa se mai numește în alte părți).


Prin cântece și dansuri fetele s-au distrat și totodată au petrecut frumos ziua în sânul naturii unde au admirat lanurile înspicate din care au împletit coronițe din grîu și flori de sânzâiene.

Conform tradiției cununele împletite se aruncă pe apă curgătoare sau pe case,unde se zice că omul pe a cărei casă se află o coroniță din sânzâiene va trăi mult.