Grupurile de inițiativă civică al tinerilor create în cadrul proiectului „Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local” în comun cu administrația publică locală (APL) au dat startul inițiativelor comunitare în localitățile implicate în proiect.
Grupul de inițiativă civică din com. Cania, Cantemir, a organizat acțiunea de plantare a copacilor, devenind motorașul schimbării și implicându-se activ în îmbunătățirea mediului înconjurător și sensibilizând comunitatea despre importanța protejării naturii. Pentru tinerii și tinerele implicați, plantarea copacilor este un pas către un viitor mai verde și mai sustenabil. Participanții consideră că această activitate este esențială pentru încurajarea tinerilor să se implice activ în viața publică locală și pentru a disemina importanța activismului civic și a cunoștințelor acumulate. Grupul de inițiativă al tinerilor implicați a demonstrat că au determinare de a face o schimbare pozitivă, pot inspira prin implicarea tinerilor în viața publică locală și pot contribui la construirea unei comunități conștiente și active.
La rândul lor, tinerii din com. Antonești, Cantemir au conștientizat importanța implicării în comunitate prin acțiuni de voluntariat. În comuna Antonești, ei au organizat o acțiune de curățare a spațiilor verzi (parcurilor și pajiștilor), realizată în parteneriat cu Primăria Comunei Antonești, Cantemir.
“Suntem mândri de implicarea în această activitate, să contribuim la păstrarea curățeniei publice în comunitatea noastră. Ne vom implica continuu în astfel de activități pentru că păstrând spațiile verzi sănătoase și curate păstrăm sănătatea locuitorilor", ne spune un tânăr din grupul de inițiativă al tinerilor format în localitate.
Aceste initiațive comunitare vor contribui la sporirea colaborării cu APL prin formarea de echipe mixte care să proiecteze şi să implementeze activitățile.
Paralel cu acțiunile practice, grupurile de tineri/e au fost protagoniștii unor materiale video prin care au sensibilizat semenii să fie cetățeni activi și să se implice în procesele decizionale locale. În organizarea celor două inițiative comunitare au fost implicați peste 100 de persoane. Urmează să fie organizate încă două acțiuni comunitare în localitatea Filipeni și Hănăsenii Noi, raionul Leova.
Aceste acțiuni sunt organizate în cadrul proiectului „Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local” desfășurat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară CDEC în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Terre des hommes - Moldova, în parteneriat cu Fundatia Pentru Dezvoltarea Societatii Civile(România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS