Social

S-a dat startul seminarelor de instruire privind participarea în procesul decizional localÎn acest weekend, la Cantemir, au avut loc primele două seminare de instruire la care au participat peste 40 de tineri și tinere din raionul Leova și Cantemir. Programul de instruire conceput, parte a Programului CDEC de formare și implicare a tinerilor în deciziile la nivel local, va avea durata de 5 zile și își propune să sporească implicarea tinerilor în procesele decizionale și să-i familiarizeze cu abilități și cunoștințe utile pentru luarea deciziilor în parteneriat cu autoritățile locale în comunitatea în care locuiesc.
📍
Cristina Berlinschii, manageră a proiectului: “Fiecare tânăr/ă caută să participe la rezolvarea problemelor comunității locale, dar de obicei are acces limitat la acest proces. Nici școala, nici părinții, nici prietenii nu le spun cum pot influența o problemă care îi afectează. Prin implementarea acestui proiect, 20 de tineri din raionul Leova și 20 de tineri din raionul Cantemir vor fi capacitați în domeniul participării la procesul decizional local, își vor dezvolta încrederea în sine, vor acumula cunoștințe și abilități necesare pentru a promova cultura civică și influența unele procese și politici locale.”
📍
Ion Calalb, mentor grup de inițiativă al tinerilor/elor din raionul Leova: “Instruirea e o activitate utilă atât pentru tineri, cât și pentru noi mentori, în care am fost implicați în diferite procese. Momentele frumoase din activității a fost părțile practice, care au implicat tinerii la maxim, iar ei/ele la rândul lor s-au implicat cu plăcere. Tinerii spun că au avut ocazia să afle lucruri noi despre ei/ele, că fiecare părere contează și nu există idei greșite, iar dacă tânărul/a este motivat, poate să facă multe lucruri frumoase și utile pentru comunitatea sa.”
📍
Denisa Zaharia, participantă la instruire din partea grupului de inițiativă Cantemir: ”După prima zi de de instruire, am rămas plăcut surprinsă de informații, deoarece planul de instruire a fost unul captivant si interactiv. Mi-a făcut plăcere să particip la activități, deoarece am făcut cunoștință cu oameni noi și am aflat multe lucruri utile.”
📍
Victoria Isac, mentoră grup de inițiativă al tinerilor/elor din raionul Cantemir: ”Tinerii din ziua de azi sunt activi și predispuși spre implicare. Proiectul dat reprezintă ghidajul perfect al tinerilor în implicarea la nivel local. Primele zile de instruire au consolidat grupul și au oferit alternative de implicare în procesul decizional.”Proiectul „Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local” este desfășurat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară CDEC în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes - Moldova, în parteneriat cu Fundatia Pentru Dezvoltarea Societatii Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor.
Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS
Acest material a fost produs de CDEC și este în totalitate responsabilitatea acesteia.