Social

La Cahul a avut loc cea de-a III-a ediție a Maratonului Resuscitării



Evenimentul a fost consacrat ,,Zilei Europene a Resuscitării”, marcată anual la data de 16 octombrie. În acest context, salvatorii și paramedicii SMURD din cadrul IGSU în colaborare cu Echipa Elementului de Suport Civil Militar al Ambasadei SUA, voluntarii Asociației Obștești „Pro-Lumina” și angajații serviciilor de urgență din Cahul, au demonstrat cum se acordă primul ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac. 
Pe parcursul evenimentului, instructorii au format două echipe mobile, care au fost dislocate în Piața Independenței și Parcul Central „Grigore Vieru” din municipiu. Aici, specialiștii în domeniu au explicat și prezentat persoanelor participante la maraton, tehnicile de aplicare pentru resuscitare, care ar trebui aplicate atât maturilor, dar și copiilor, cu scopul salvării vieților omenești. 



Pe parcursul a patru ore au fost demonstrate acțiunile necesare de întreprins în caz că persoana a suferit un stop cardio-respirator, dar și alte manevre de acordare a primului ajutor medical în diferite situații de criză. Totodată, au fost simulate mai multe situații în care participanții au exersat pe manechine manevrele de resuscitare. Cetățenii s-au implicat activ în toate exercițiile de simulare, manifestând un interes sporit în vederea formării abilităților de acordare a primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate de sănătate. Mai mult, la final au beneficiat de materiale informative ce conțineau instrucțiuni privind aplicarea tehnicilor de resuscitare.



Maratonul a avut drept scop instruirea populației în domeniul acordării primului ajutor medical persoanelor care au suferit un stop cardiac, în vederea reducerii numărului de decese înregistrate din această cauză. Potrivit Consiliului European de Resuscitare, o intervenție corectă și în timp util ar putea dubla sau chiar tripla rata de supraviețuire, astfel că ar putea fi salvate anual peste 100 de mii de vieți omenești.