Social

Caravana Filmelor Documentare pentru Drepturile Omului a poposit la sudul Moldovei

 


Satul Sărățica Nouă din raionul Leova și Sanatoriul ”Nufărul alb” din  orașul Cahul au fost gazdele Caravanei Filmelor Documentare pentru Drepturile Omului. Astfel, pe 17 iulie curent, consătenii Lilianei Mării din Sărățica Nouă au avut ocazia de a viziona lungmetrajul „Vocea Lilianei”. 

„Tare sper că filmul prezentat în localitatea mea de baștină a fost un instrument prin care li s-a oferit spectatorilor experiențe ale unor trăiri emoționale și motivaționale. La final, am avut parte de aprecieri și încurajări din partea consătenilor, cărora le mulțumesc!”, ne-a spus Liliana Mării.În filmul „Vocea Lilianei", realizat de către regizorul Roman Gaţcan, Liliana Mării eroina principală îşi povesteşte viaţa de zi cu zi, trăirile, dar şi gândurile. Prin curajul și ambiția ei, ea a reuşit să redea în film întreaga energie, dar şi forţă interioară. Împreună cu Liliana, în film au jucat şi câteva persoane de suflet ale femeii. Este vorba despre mama sa, dar şi despre o profesoară de-a ei, cea care cu mulţi ani în urmă a ajutat-o să obţină cunoştinţele necesare şi i-a trasat principalele repere în viaţă.

Eroina filmului a menționat că mereu și-a dorit să fie independentă și să nu depindă de ajutorul nimănui. Liliana spune că este mândră de ea că a reuşit să joace un rol într-un film. Filmul „Vocea Lilianei" a reuşit să uimească nu doar spectatorii din Moldova, dar și de peste hotare. Documentarul a fost desemnat „Cel mai bun documentar de lungmetraj” în cadrul Festivalului internațional de film de la Boden.Vineri, 15 iulie curent, rezidenții sanatoriului din Cahul au privit cu interes şi curiozitate lungmetrajul „Teatrul mare din Soroca”, câteva scene din film i-au amuzat mult pe spectatori. Victoria, o rezidență a sanatoriului ne-a împărtășit bucuria ei de a viziona filmul. “ Mi-a plăcut mult filmul, în special modul neobișnuit în care romii povestesc despre viața lor și foarte mult m-au impresionat cei doi copii, care la vârsta lor spun așa cuvinte înțelepte“, a menționat Victoria. Un alt rezident al sanatoriului, Petru a zis că și-ar dori să vadă mai multe filme despre Moldova pentru ca tânăra generație să cunoască istoria și tradițiile din țara lor.

Caravana Filmelor Documentare pentru Drepturile Omului a călătorit în toată țara în săptămâna 11 – 17 iulie  pentru a proiecta filme documentare create cu sprijinul programelor în domeniul mass-media ale Consiliului Europei.  Astfel, cele șase documentare care abordează probleme sociale și drepturile omului au fost proiectate în cinci locații diferite, acoperind nordul, sudul și centrul țării. Evenimente similare au avut loc în satul Crăsnășeni din raionul Telenesti, la Fălești și la Penintenciarul de la Rusca.

Caravana Filmelor Documentare pentru Drepturile Omului  a fost organizată de către Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, în parteneriat cu Telefilm Chișinău în contextul Săptămânii Consiliului Europei în Republica Moldova. Această activitate vine să marcheze cea de-a 27-a aniversare de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei și are ca scop promovarea valorilor, idealurilor și principiilor fundamentale ale Consiliului Europei, ajungând la publicul din regiuni.

Mai multe fotografii le descărcați aici