Social

De Ziua Internațională a Copilului, la Cahul a fost lansată o nouă ludotecă

 



Pe data de 1 iunie 2022, la Bibliotecă publică pentru copii „Grigore Vieru” din mun. Cahul a fost deschisă oficial activitatea unei noi ludoteci. 



Lansarea ludotecii a fost posibilă grație proiectului “Amenajarea și dotarea unui spațiu prietenos copiilor (ludotecă) în orașul Cahul”, implementat de Asociația ECOU, cu suportul Terre des homme Moldova în cadrul inițiativei „Toleranță zero față de violența domestică în regiunile Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de UN Women prin proiectul EVA. Scopul proiectului este de a răspunde nevoilor imediate de suport psiho-social pentru copiii refugiați din Ucraina, stabiliți temporat în centrele de plasament din municipiul Cahul, prin amenajarea și dotarea unui spațiu prietenos copiilor. 



Ludoteca a fost deschisă în incinta Bibliotecii publice „Grigore Vieru”, într-un spațiu reparat recent și dotat cu mobilier și echipament multimedia. În cadrul ludotecii sunt desfășurate activități de tip liber sau organizate. Activitățile ludice sunt accesibile tuturor copiilor din municipiul și raionul Cahul, în fiecare zi de lucru a bibliotecii. Copiii vor fi invitați să participe la diferite activități de creație, activități culturale, competiții la jocuri de masă (dame și șah), proiecții de desene animate și filme artistice educative și motivaționale, jocuri de grup și alte activități interesante. Ei vor fi îndrumați de o ludotecară și vor avea la dispoziția lor numeroase jocuri de masă, jocuri de societate, jucării și inventar sportiv. 


Ludoteca a fost deschisă în mod simbolic de către două copile din Moldova și Ucraina, ambele cu numele Sofia, alături de alți copii moldoveni și ucraineni, oficialități locale și reprezentantele UN Women Moldova și Terre des homme Moldova.


La eveniment au participat dl. Nicolae Dunas, președintele raionului Cahul, dna. Tatiana Romaniuc, viceprimara municipiului Cahul, Laura Grecu, managera proiectului EVA, Veronica Pelivan, manageră de proiect la Terre des hommes Moldova, Vitalie Ponomariov, președintele Asociației ECOU, reprezentanți ai instituțiilor culturale și OSC din regiunea Cahul.


**************************************


Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului “Amenajarea și dotarea unui spațiu prietenos copiilor (ludotecă) în orașul Cahul”, implementat cu suportul Terre des hommes Moldova în cadrul inițiativei „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, parte a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women”.