Social

Cahul Business Summit – Cum explorăm potențialul economic al regiunii de sud a Moldovei?

 

Perspectivele de dezvoltare economică a regiunii Cahul, oportunitățile de transformare digitală, precum și potențialul turistic din sudul țării vor fi principalele teme abordate la „Cahul Business Summit” – cel mai important eveniment local dedicat dezvoltării businessului din regiune. Summitul va avea loc în data de 25 mai și va aduna pe aceeași scenă oficiali guvernamentali, experți naționali, antreprenori, reprezentanți ai sectorului privat și pe toți cei interesați de dezvoltarea economică și digitală a regiunii. Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Cahul, cu susținerea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.

Corina Andronic, manageră a proiectul EU4Moldova:Startup City Cahul: „Cahul Business Summit este o premieră pentru această regiune și reprezintă o platformă de dialog importantă pentru toți actorii implicați în dezvoltarea regională. Or, acesta este unul dintre angajamentele noastre asumate în cadrul proiectului ”EU4Moldova:Startup City Cahul” – să contribuim la creșterea atractivității regiunii, dezvoltarea economică prin inovații, crearea oportunităților pentru antreprenorii locali, dar și la creșterea forței de muncă în regiune. Până la finalizarea proiectului, ne dorim să contribuim la creșterea nivelului de salarizare cu minimum 15%, precum și la ascensiunea sectorului IT local, care să reprezinte în următorii 3 ani cel puțin 5% din cel național.”

 „Cahul Business Summit” va puncta modul în care domeniul tech, sectorul privat și autoritățile locale își pot uni forțele pentru dezvoltarea economică a regiunii, prin implementarea tehnologiilor în diferite domenii de activitate. De asemenea, va aborda agenda digitală locală, oportunitățile și perspectivele de cooperare regională, inclusiv transfrontalieră, precum și cerințele actuale de pe piața muncii în regiunea de sud.

Agenda summitului va cuprinde patru sesiuni tematice:

·         Investiții portofoliu și oportunități pentru dezvoltarea economică a regiunii Cahul – sesiune în care va fi analizat lanțul valoric și clusterele în curs de dezvoltare în regiunea Cahul, precum și potențialul inovației și cel tech pentru zona de sud a țării;

·         Cererea de pe piața muncii în funcție de resurse umane și competențe – panel în care vor fi prezentate cererile de pe piața muncii, necesitățile antreprenorilor, abilitățile necesare pentru viitorii specialiști, precum și cele mai solicitate oferte educaționale în domeniul IT/tech;

·         Transformarea digitală a regiunii Cahul – sesiune în care vor fi prezentate instrumentele de transformare digitală aplicate în sectorul public, planurile în domeniul educației digitale, foaia de parcurs a Agenției de Guvernare Electronică, precum și acțiunile de implicare a cetățenilor în dezvoltarea locală;

·         Potențialul turistic al regiunii – panel în care vor fi puse în discuție oportunitățile digitale de dezvoltare a industriei turismului și va fi prezentată aplicația celor trei rute digitale cu diferite trasee turistice din regiunea Cahul.

Evenimentul va loc în satul Roșu din regiunea Cahul, însă va putea fi urmărit și online, începând cu ora 10:00 pe pagina de Facebook Startup City Cahul și pe site-ul de transmisiuni live www.privesc.eu.

Mai multe detalii pe www.cahul.ictsummit.md și www.startupcitycahul.md

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

Cahul Business Summit” este organizat în cadrul EU Tech Days, de către proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC, cu susținea financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

„EU4Moldova: Startup City Cahul” abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Mai multe detalii pot fi accesate pe www.startupcitycahul.md