Social

#UpgradeCahul: Nu există transformare digitală fără talent

 

Transformarea  digitală este mai mult decât tehnologie – este talent! Și asta pentru că implementarea pe scară largă a soluțiilor inovative solicită resurse adaptate noilor necesități. Alături de autoritățile publice centrale, și cele ale municipiului Cahul s-au angajat să ofere comunității mai multe servicii publice digitale de care va beneficia comunitatea locală. Importanța realizării reformelor a fost înțeleasă pe deplin de către angajații primăriei, care se pregătesc să îmbrățișeze transformarea digitală prin dezvoltarea propriilor abilități. În următorii ani, cu susținerea „EU4Moldova: Startup City Cahul”, acestea vor fi implementate în regiune, în vederea creșterii forței de muncă adaptată tendințelor actuale.

Transformarea digitală = tehnologie + talent

Procesul de învățare pe tot parcursul vieții implică în zilele noastre investirea continuă în dezvoltarea competențelor digitale. Așa cum la Cahul urmează a fi digitalizate mai multe servicii publice, Iuliana Bulat, specialistă a serviciului Relații Publice din cadrul Primăriei Cahul, a decis să țină pasul cu tendințele locale, deoarece a conștientizat că transformarea digitală nu înseamnă doar tehnologie, dar și talent. Astfel, s-a înscris la programul „ICT4Women Cahul”, unde studiază Wordpress Development. Această necesitate a pornit din activitatea pe care o desfășoară în cadrul primăriei, acolo unde  ea a simțit lipsa abilităților digitale și a decis, în acest sens,  să obțină noi cunoștințe.

Iuliana Bulat, angajată, Primăria municipiului Cahul: „Sunt puțini tineri în regiune care profesează în domeniul IT. Chiar și în design grafic este greu să găsești pe cineva. Activând în domeniul relațiilor publice, caut deseori specialiști care să creeze machete, bannere. Din păcate, în regiune sunt puține persoane specializate, iar cele existente sunt suprasolicitate. De aceea, instruirile și însușirea competențelor digitale sunt extrem de necesare.”

Iuliana este născută în Cahul, și-a întemeiat aici o familie, are 2 copii și crede că regiunea Cahul este una cu perspectivă. Ea a studiat limbi străine și a lucrat timp de 10 ani în domeniul turismului, dar pandemia a pus-o în fața unor provocări profesionale care au determinat-o să se reprofileze. Este ferm convinsă că dezvoltarea proiectelor și a serviciilor digitale este esențială pentru dezvoltarea economiei și a comunității.

Iuliana Bulat, angajată, Primăria municipiului Cahul: „Acum este dificil să-ți găsești în Cahul un loc de muncă bine plătit, dar oportunitățile pe care le are regiunea în ultima perioadă sunt promițătoare. Există mai multe proiecte care oferă posibilități de dezvoltare și sperăm că pe viitor vor fi și mai multe locuri de muncă, care vor determina tânăra generație să rămână acasă.”

#UpgradeCahul: servicii digitale pentru regiunea de sud

Digitalizarea este parte componentă a mai multor inițiative și proiecte care derulează în municipiul Cahul, precum: baze digitale în cadrul primăriei, înscrierea online a copiilor la grădinițe, crearea unor cataloage digitale pentru biblioteci, crearea sistemului inteligent de iluminare publică, implementarea sistemului de înregistrare a datelor de la distanță, dezvoltarea sistemului de solicitări online. În următorii ani, cu susținerea „EU4Moldova: Startup City Cahul”, urmează a fi realizate o serie de acțiuni de digitalizare a municipalității, inclusiv crearea unui centru tehnologic de inovații „Eu4Innovation Centre”. Acesta va avea un efect de stimulare a regiunii de sud, prin dezvoltarea unor inițiative educaționale menite să crească alfabetizarea digitală, conectarea comunităților pentru a crea un mediu propice dezvoltării soluțiilor IT, precum și susținerea proiectelor inovative care vin să răspundă necesităților comunitare.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). În cadrul proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.