Social

CSP a numit în funcție șase noi procurori: vor activa în cadrul instituțiilor raionale




Membrii Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) au desemnat vineri, 25 iunie, câștigătorii concursurilor anunțate prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-67/2021 din 10 iunie 2021 pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror în procuraturile teritoriale din Ungheni, Fălești, Cahul, Ștefan Vodă, Leova și Cantemir.

Astfel, potrivit deciziei CSP, funcțiile vacante de procuror din cadrul celor șase procuraturi raionale vor fi ocupate de absolvenții Institutului Național al Justiției:

  • Primac Lucian – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ungheni;
  • Levco Vladimir – în funcția de procuror în Procuratura raionului Fălești;
  • Popușoi Dumitru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cahul;
  • Covalenco Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ștefan-Vodă;
  • Gribincea Vadim – în funcția de procuror în Procuratura raionului Leova;
  • Talmaci Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cantemir.

Potrivit procedurilor stabilite de lege, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea pe post a candidaților nominalizați și demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare.

În conformitate cu regulile stabilite de lege, actul de investire în funcție a procurorilor este ordinul Procurorului General, în baza căruia se reglementează raporturile juridice de muncă și se calculează vechimea în activitate.

Mandatul de procuror are statutul funcție de demnitate publică, iar conform prevederilor constituționale, numirea procurorilor ierarhic inferiori se efectuează de către Procurorul General, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

După numirea în funcție, procurorii depun jurământul și prezintă Autorității Naționale de Integritate declarația de venit și interese personale, care sunt condiții obligatorii aferente statutului profesional.