Social

Agenția de Mediu atenționează! Arderea anvelopelor în noaptea de Paște va fi sancționată


Agenția de Mediu vine cu un apel către populația Republicii Moldova, dar și către autoritățile publice locale, pentru a nu admite arderea anvelopelor ca tradiție de sărbătorile pascale. Specialiștii explică că substanțele care din anvelope sunt toxice, iar unele din ele pot duce chiar la apariția cancerului. Totodată, aceștia îi atenționează pe cei care totuși nu vor reacționa la apelul autorităților, riscă amendă de până la două mii de lei. 

„În scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului, Agenția de Mediu se adresează cu un apel către toţi cetăţenii republicii și către autorităţile publice locale pentru a nu admite arderea anvelopelor – tradiție pentru zilele din ajunul sărbătorilor pascale. Aspectul tradiţional al acestui ritual cunoscut sub numele de „Denii” a comportat de-a lungul timpului un mesaj de purificare prin organizarea unor ruguri care foloseau material lemnos şi resturi vegetale. În perioada contemporană acest aspect s-a transformat în unul de poluare, dat fiind faptul că se folosesc în calitate de material pentru ardere – anvelopele de cauciuc”, menționează responsabilii de la Agenție.

Specialiștii explică că, din cauza compoziției chimice puternice care se conține în anvelope, la arderea lor aceste substanțe sunt degajate în aer. Mai mult de atât, pentru a fi discompuse, este nevoie de mai mulți factori. Între timp, aceste substanțe se depun pe sol, plante, ajung în aer și în apă, iar consecințele lor sunt grave.

„La arderea anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanţe mai mari de 160 km. Dioxinele, fiind poluanți organici persistenți, sunt compuși chimici foarte toxici. Organismele vii acumulează dioxinele, iar absorbția sau acumularea chiar și a unei cantități foarte mici din ele duce la boli ale sistemului respirator și nervos sau chiar la desece.”

Totuși, responsabilii din cadrul Agenției menționează că cei care nu se vor conforma prevederilor legale, riscă să fie amendați. În acest sens, aceștia mizează pe empatia față de mediul înconjurător.

„Pericolul special al acestora este că sunt extrem de rezistente la degradarea chimică și biologică, persistă în mediu timp de decenii și sunt transportate liber de-a lungul lanțurilor alimentare (alge – plancton – pești – oameni; sol – plante – erbivore – oameni). Conform prevederilor legale, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancţionează cu amendă de până la 1 800 de lei, pentru persoanei fizice și cu amendă de până la 15 000 de lei pentru persoane juridice. În acest context, rugăm ca cetățenii să manifeste un comportament prietenos față de natură prin evitarea acestor activități cu impact negativ pentru mediul înconjurător, sănătatea oamenilor, speciile de animale și plante”, se arată într-o notă informativă a Agenției de Mediu.