Social

Lilia Roșanu, originară din Cahul, coase măști de protecție personalizate pentru copiii din Viena

 

Două mașini de cusut liniare, un surfilator, o mașină brother pentru stick-motive și personalizări, un fier de călcat, o masă de călcat și una de croit. Toate dispozitivele fac parte din micul atelier al Liliei Roșanu din Viena, care în perioada pandemiei a confecționat măști pentru copii, dar și pentru adulți, se arată într-un material publicat de Ministerul Sănătății.

Moldoveanca, originară din satul Colibași, Cahul, este stabilită de doi ani în Austria. A fost inspirată atât de solicitările ingenioase ale clienților, cât și de noua viață pe care o purta sub inimă.

Dna Roșanu, cum v-a venit ideea de a coase măști de protecție pentru copii și adulți?

Primele comenzi de măști le-am realizat pentru atelierul de croitorie unde activam – 300 de bucăți. Ulterior, fiind în al doilea trimestru de sarcină, am stopat munca pentru acel atelier. Măștile pentru copii au apărut la cerința propriului copil. Fiul meu, Dominic, mi-a cerut să îi confecționez una. Așa am decis să cos pentru el și nepoțeii mei, care se află aici, măști pe gustul lor, cu motive interesante și design confortabil, chiar și pentru purtătorii de ochelari. Pentru sporirea gradului de protecție, am făcut măști cu două și trei straturi. După ce oamenii au înțeles importanța purtării măștilor de protecție, în contextul situației epidemiologice la nivel mondial, am început să realizez măști personalizate, unele cu propriul nume al clienților, altele cu diferite logo-uri.

Câte măști personalizate ați reușit să coaseți până acum?

Am cusut aproximativ 700 de măști. Am făcut în jur de 100 măști personalizate, atât pentru copii, cât și pentru adulți. În încercarea de a vedea clientul mulțumit, am pus la bătaie cele mai vii culori ale aței utilizate, tempoul rapid și toată capacitatea stick-mașinei cu care am personalizat măștile. Și mie îmi era interesant rezultatul final. M-au bucurat enorm aprecieri precum: „mulțumesc, ați realizat comanda foarte calitativ, cu gust și rapid”, „copiii sunt foarte încântați de măștile dvs.” sau un copil venind cu măma sa să preia comanda, îmi zice direct: „sunt ca de la magazin, wow!”. Măștile sunt o necesitate, de aceea nu am pierdut nici o clipă. Erau zile când munceam în ritm alert. A fost foarte obositor.

În ce țări au ajuns măștile dvs.? Cum le-ați comercializat?

Am expediat măști în diferite zone ale Austriei prin intermediul serviciilor poștale, dar și în Republica Moldova pentru cei dragi. De multe ori am livrat personal măștile. Au fost momente când nu am perceput prețul pentru livrare, în semn de mulțumire pentru încrederea care mi-a fost acordată. Am confecționat gratuit măști pentru prietenii mei și copiii acestora.

Care au fost cele mai neobișnuite măști de protecție pe care le-ați confecționat până acum?

Multe dintre ideile clienților m-au provocat să fiu inventivă. Am confecționat o comandă pentru o ceremonie de botez. Măștile erau pentru toți cei care voiau să intre în biserică. Pe masca fiecărui membru am indicat gradul de rudenie (mami, tati, unchi etc.), inclusiv una și pentru preot, cu inscripția „Doamne, ajută-ne”. O altă mască a fost pentru fanul echipei americane de baschet „Lakers”, în memoria lui Kobe Bryant. Am confecționat și măști cu semne zodiacale, cu denumirea diferitor firme, dar și  cu motive cinematografice.

Cum au apreciat oamenii din Viena gestul dvs.?

Cel mai frumos gest de apreciere consider a fi feedback-ul clienților lăsat pe pagina mea de Facebook. Mulți au făcut și altfel de comenzi, nu doar măști. Croitoria nu este doar o profesie, dar și o pasiune pentru mine. Deseori mi se întâmplă să merg pe stradă și să observ o idee vestimentară la cineva sau detalii decorative care îmi plac. Mă întorc în micul meu atelier improvizat acasă și dezvolt ideea în felul meu.

Din punctul dvs. de vedere, în ce măsură austriecii respectă măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului? În Republica Moldova, unii oameni chiar consideră că acest virus nu există.

În Austria oamenii sunt vigilenți și respectă cu exactitate măsurile de protecție impuse de Guvern. Pe stradă sau în transport, oamenii te atenționează să porți masca corect. În fiecare stație de așteptare, dar și în transportul public, se atenționează în difuzoare să se acopere corect nasul și gura și să fie menținută distanța fizică corespunzătoare.