Social

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va difuza online trei spectacole


Trei spectacole va transmite online în perioada 9-11 iunie Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.
Astfel marți, 9 iunie, începând cu ora 18.00, instituția va oferi publicului online spectacolul ”Carnavalul”, după I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion. Potrivit organizatorilor, ”Carnavalul” își trimite măștile cu energia disperării în intersecția ultimilor trei secole (XIX, XX, XXI), răspântie neliniștitoare unde totul se maculează, degradează frenetic, cade în deriziune... Trădăm plângând, râdem trădând... Spectacolul este nerecomandat tinerilor sub 14 ani.
Miercuri, 10 iunie, la ora 18.00, teatrul va difuza spectacolul ”Casa Mare” de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub.
Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspecte ale memoriei și ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. Este, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste, uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Ca și alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druță, piesa poate fi considerată un veritabil manual de etică, valabil și pentru lumea de astăzi.
Joi, 11 iunie, la ora 18.00, instituția va oferi publicului online spectacolul ”Panică la Grand Hotel” după Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.
Spectacolul ”Panică la Grand Hotel” este o comedie de situaţie, cu multe încurcături, unde se încâlceşte și se descâlcește, în ritm alert, o sumedenie de probleme ce rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Și aici – agitație, uși trântite, o fereastră „ucigașă” și un mort... viu. Alexandru Vasilachi mai recurge la un șiretlic: inversând sexul personajelor din piesă, aduce în scenă (după Chiriţa lui Alecsandri) o protagonistă femeie jucată de un bărbat.
Spectacolele pot fi vizionate pe pagina de facebook a instituției https://www.facebook.com/Teatrul.Mihai.Eminescu.MD/ și pe site-ul oficial al teatrului: http://www.tnme.md.