Social

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova aniversează 28 de ani de la fondare


Astăzi, 10 iunie 2020,Poliția de Frontieră a Republicii Moldova aniversează 28 de ani de existență instituțională. 
De-a lungul timpului autoritatea de frontieră a trecut prin multe transformări, începând cu schimbarea denumirii din Serviciul Grăniceri în Poliția de Frontieră și a nuanței cromatice - din verde în albastru, atribuirea de noi competențe și responsabilități, însă neschimbată a rămas dedicația angajaților și devotamentul fiecăruia pentru o frontieră sigură. „Vă mulțumim pentru răbdare, putere și capacitatea de a înfrunta greutățile în diverse circumstanțe. Să vă bucurați doar de succese în misiunile Dumneavoastră de asigurare a controlului în punctele de trecere a frontierei, dar și supravegherea hotarului Republicii Moldova!”
În această zi marcantă, atât la nivelul sediului central al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cât și în subdiviziunile subordonate sunt organizate mai multe activități festive, desfășurate în corespundere cu măsurile de precauție în perioada pandemică.
Tonul sărbătorii a fost dat de Fanfara Poliției de Frontieră. De la primele ore ale zilei, efectivul IGPF a fost întâmpinat cu muzică și cu multe mesaje de felicitare. Ulterior, în prezența șefului Poliției de Frontieră Corneliu Groza, ministrului Afacerilor Interne Pavel Voicu și a invitaților de onoare și polițiștilor de frontieră, a avut loc ceremonia festivă dedicată zilei profesionale.
„Poliția de Frontieră continuă să asigure bilanțul optim între satisfacerea necesităților impuse de siguranța în sănătate, dar și oferirea serviciilor necesare asigurării dreptului la libera circulație. În condițiile pandemice, menținerea bilanțului necesită nu doar concentrarea eforturilor la frontiera de stat, dar și măsuri ample în interiorul țării și colaborarea cu toate instituțiile de resort. Aici vreau să menționez relațiile excelente cu vecinii noștri și folosesc acest prilej pentru a mulțumi autorităților de frontieră ale României și Ucrainei pentru deschiderea lor către cooperare, dar și tuturor partenerilor de dezvoltare care sprijină Poliția de Frontieră în asigurarea unui management integrat al frontierei de stat” a conchis domnul Corneliu Groza.
Ministrul Pavel Voicu și-a exprimat aprecierea pentru munca grea a polițiștilor de frontieră și încrederea de noi și frumoase realizări la hotarul Republicii Moldova. "La a 28-a aniversare, vin cu un mesaj de mulțumire pentru fiecare angajat, care a contribuit în această perioadă la dezvoltarea, modernizarea și reformarea acestei instituții importante. Polițistul de frontieră este imaginea țării, el întâlnește și petrece cetățenii care traversează frontiera de stat. Sunt mândru și confirm astăzi că avem o Poliție de Frontieră bine pregătită și profesionistă în domeniul managementului integrat al frontierei de stat, în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere", a menționat ministrul Afacerilor Interne.
Festivitatea a continuat cu citirea ordinelor de avansare în grad profesional și înmânarea distincțiilor MAI și IGPF. Totodată, au fost premiați cu diplome și cupe învingătorii concursului „Cel mai bun sector al Poliției de Frontieră”.
În cadrul evenimentului a avut loc o donație de echipament special, prevăzut în Programul Pilot NSDD „Inițiative de Securizare a Frontierei Verde”, finanțat de Guvernul SUA. Astfel, șapte autovehicule și 24 de termovizoare vor completa dotarea Poliției de Frontieră, tehnică de necesitate în activitatea de bază – securitatea hotarelor. Costul subproiectului este de 500 mii dolari SUA.
De menționat că astăzi, în patru Direcții regionale și Aeroportul Internațional Chișinău va fi marcată Ziua Poliției de Frontieră într-un mod deosebit și altfel față de anii trecuți. În apropierea punctelor de trecere a frontierei Costești (auto), Ungheni (fero), Giurgiulești (auto) și Palanca (auto), vor fi arborate drapele de stat de dimensiuni mari. La o înălțime de 6 metri, falnic va fi înălțat drapelul care cu certitudine va fi văzut de la un punct îndepărtat față de frontieră atât pe partea moldovenească, cât și pe partea țărilor vecine.
În conformitate cu Decretul nr.139 privind măsurile urgente de organizare a pazei frontierei de stat a Republicii Moldova, la 15 iunie 1992 prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova s-a declarat crearea Trupelor de Grăniceri ale RM. Instituția nou creată era constituită dintr-un detaşament de grăniceri cu 4 comenduiri şi 27 pichete.
La 1 iulie 2012 a intrat în vigoare Legea Nr.283 din 28.12.2011 cu privire la Poliţia de Frontieră, conform căreia Serviciul Grăniceri este reorganizat în Poliţia de Frontieră şi transmis în subordinea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.