Social

Campania de prevenirea înecurilor în preajma râurilor și lacurilor în r. Cahul


Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă campania de prevenirea înecurilor în preajma râurilor și lacurilor din țară. Cele mai recente instruiri au avut loc pe malurile bazinelor acvatice din raionul Cahul în localitățile Slobozia Mare, Brânza, Vadul lui Isac. 

Aici, salvatorii din sudul țării au instruit peste 130 de persoane. Angajații IGSU au împărţit pliante informative, dar şi au comunicat cetățenilor despre riscurile în cazul nerespectării regulilor de comportament pe apă, dar și despre acordarea primului ajutor în cazul unei situații de înec. 

Totodată, salvatorii au avertizat oamenii care se odihneau în preajma bazinelor acvatice privind măsurile de prevenire a cazurilor de înec, precum și despre riscurile înotului în locuri neamenajate cu stații de salvare. Potrivit salvatorilor o atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor în perioada vacanțelor de vară. Pentru a evita tragedii, IGSU îndeamnă maturii să-şi monitorizeze strict copiii și comportamentul acestora în apă, dar şi să nu le permită scăldatul de unii singuri. 

Mai mult, nu se recomandă consumul băuturilor alcoolice în timpul odihnei pe malurile bazinelor acvatice. Starea de ebrietate duce la majorarea cazurilor de accidente în apă. 

Potrivit datelor IGSU, de la lansarea Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală au fost instruite peste 1250 de persoane din 25 raioane printre care Leova, Hâncești, Călărași, Ungheni, Taraclia, Căușeni, Ocnița, Soroca, Florești, Drochia, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău. Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toate raioanele Republicii Moldova, având drept scop reducerea accidentelor pe apă în perioada estivală, dar și instruirea populației la capitolul bazelor securității vieții în timpul scăldatului.